Reis je mee?

Wat is er gedaan? Wat gaan we doen? En wat kun jij doen?

Gisteren hadden we in Utrecht de laatste verkennende meetup van Reisgenoten. De afgelopen maanden hebben we veel gedeeld en herkennen we het volgende:

 • Er ontstaat een “nieuw soort Christendom” waarin het oude links-rechts / vrijzinnig-orthodox schema wordt losgelaten. De opkomst van internet, netwerkmaatschappij, post-modernisme en globalisatie veranderen de opvattingen en praxis van christenen. Nieuwe ontdekkingen worden gedaan, nieuwe experimenten, nieuwe theologie.
 • De nieuwe, ruimhartige, frisse en uitdagende theologie van mensen als N.T. Wright, Rob Bell, Brian McLaren, Richard Rohr of netwerken als The Liturgists, The Bible Project, The Work of the People, Red Letter Christians en Sojourners worden keer op keer ontdekt door jonge christenen op zoek naar een Progressief Christendom. De zoektocht is echter elke keer een nieuwe. We geven in Nederland nauwelijks iets door. Het Emerging Netwerk in het vorige decennium en Lazarus Magazine vandaag deden/doen goede pogingen. Maar ondertussen haken jonge christenen af: ze vinden nooit hun weg naar nieuwe inclusieve en uitdagende theologie en praxis.
 • Dit “nieuwe Christendom” wil in Nederland maar geen beweging worden. Pionier zijn vaak antiautoritair en willen hebben een argwaan richting het instituut. Maar juist een lichte vorm van organisatie is wat nu nodig is. Daarnaast blijven we lang zitten in media, zenden, praten en theologiseren. Wat we nodig hebben is het uitleven, creëren en bouwen van communities. Hoe laten we zien dat we bestaan? Hoe voeden we onze kinderen op? Hoe kunnen we duurzame communities beginnen? “We do not think ourselves into new ways of living, we live ourselves into new ways of thinking”.
 • Er is weinig verbinding tussen de meeste pioniers en hun experimenten. Ondersteuning en middelen vinden hun weg nauwelijks naar nieuwe initiatieven. Dit kan komen door inhoudelijke argwaan vanuit de orthodoxie of bureaucratische processen waarin pioniers niet gevangen willen worden. Toch zou verbinding en ondersteuning mogelijk moeten worden.
 • We herkennen elkaar lang niet altijd in dezelfde theologie of dogma’s en zelfs niet altijd in bovenstaande punten maar wel in een aantal werkwoorden welke uitdrukking geven aan ons verlangen om heel mens te zijn en te werken aan de heelwording van deze aarde:
  • Maken / Creëren: We geloven in de roeping om deze aarde en mensheid heel te maken. Kunst, activisme, werken in de natuur of aan een heel lichaam.
  • Liefhebben / Omarmen: We geloven in radicale inclusiviteit. Iedereen hoort er bij. We willen werken aan liefdevolle relaties en communities.
  • Open staan / Zijn: Stilte, het mysterie van God, open staan voor dit mysterie, God en de ander is de bron van ons bestaan.
  • Vertellen / Luisteren: We zijn onderdeel van een Verhaal waarin we ons bevinden: Gods Koninkrijk zoals Jezus dit brengt en de komst van een nieuwe wereld. Daar luisteren we naar.
  • Leren / Bevragen: We staan open voor kritische denken en bevragen elkaar en onze omgeving. Verhalen mogen botsen, schuren en ontregelen. Hierdoor blijven we leren en staan we open.

Wat gaan we nu doen?

 • We willen meer herkenbaarheid voor dit nieuwe soort Christendom.
  • Laten we ons duidelijk “Reisgenoot” en “Reisgenoten” gaan noemen.
  • Een ook op weg gaan als Reisgenoten in meetups, nieuwe initiatieven als communities,
 • We gaan verder met het organiseren van meetups voor iedereen die zich (min of meer) herkent in deze beweging. Het doel van die meetups is het in de praktijk brengen van deze 5 werkwoorden.
 • Wij, als reisgenoten, willen werken aan onze skills om deze werkwoorden in de praktijk te brengen.
 • Nieuwe mogelijkheden zoals nieuwe communities, een mogelijke support structuur kan opkomen uit deze meetups. Maar dat leggen we nu nog niet vast. Denk en doe mee!

Wat kun jij doen?

 1. Noem jezelf “Reisgenoot om zo meer herkenning te geven aan deze beweging.
 2. Kom naar meetups om samen met andere Reisgenoten te bouwen aan deze beweging, delen van best-practices, leren van nieuwe theologie en oefenen van skills.
 3. Organiseer zelf meetups rondom (één van) de vijf werkwoorden.

Reis je mee?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s