Een disruptieve kerk of geen kerk.

Onlangs verscheen een schrijven van Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk over de toekomst van diezelfde kerk. Men zoekt naar nieuwe wegen maar lijkt niet verder te komen dan intenties en theologisch-kerkelijke formuleringen. Ook de jonge dominees geven blijk van goede wil, maar ik lees nauwelijks concrete, laat staan innovatieve ideeën. Kan het wel? Ik denk dat het moet. Een kerk is een DISRUPTIEVE kerk (ook al is ze ongeveer de laatste die zich met disruptie bezig houdt…) of ze is GEEN kerk.

Disruptieve theologie

Ten eerste zal men theologisch lef moeten tonen. Spreek in de kerk meer over de missie van God naar de wereld toe met “kerk”, hoe dat er ook uit ziet, als instrument. Jezus kwam een koninkrijk stichten, plaats waar hemel en aarde elkaar raken, een nieuwe tempel bestaande uit mensen die Hem volgen. Deze mensen verspreiden de zegen, de vrede, de duurzaamheid, de liefde, saamhorigheid, de zorg uit van God naar de wereld. In deze disruptieve theologie is er een sterk besef dat de kerk een eigen verhaal heeft, een eigen identiteit, maar dat het gevolg van dit verhaal is dat men zegen geeft. Niet de groei van de kerk (of de afname) is het punt: de verspreiding van de zegen en de vrede naar de wereld toe is het doel.

Disruptieve maatschappij

Een kerk doet is niet alleen. Doe mee met alle andere mensen in de maatschappij die er iets van willen maken. Samen met anderen zorgen voor vluchtelingen, het klimaat, vrede in de maatschappij, opvoeding van jonge mensen. Scholen zoeken naar hun identiteit en maatschappelijk engagement. Help hen daarbij! Overheden decentraliseren waardoor zorg in de gemeente komt te liggen. Wat een kansen! De wereld is in meervoudige crisis en iedereen is nodig aan dek. Doe mee met iedereen die een verlangen heeft naar die nieuwe wereld. Doe jij dat -kerkmens- vanuit je verhaal, maar doe mee met anderen. Zet samen de wereld op z’n kop. Je hoeft je niet druk te maken over het verwateren van je eigen verhaal omdat je andere mensen hetzelfde ziet doen. Geniet daarvan en werk samen.

Disruptief netwerk

Er zijn tegenwoordig disruptieve technologieën en nieuwe verdienmodellen. Bedrijven met slimme ideeën om oude diensten opnieuw te ontsluiten met smartphones en app. De Blendles, Airbnb’s, Ubers van deze wereld zetten heel wat op z’n kop. De meeste kerkmensen moet je nog uitleggen wat dit is, laat staan dat ze meedoen. Zelf bouw ik aan YourStory als de blendle voor de kerk of de Uber voor het levensbeschouwelijk onderwijs of de Airbnb van het goede leven. We moeten zien dat er kansen liggen in het disruptief netwerken en kansen in nieuwe technologieën. Waarom zou een kerk niet “dematerialiseren”. Digitalisering = dematererialiseren van je dienst. Een kerk als Exo! We moeten kerkdienst “flippen”. Als we straks geen docenten meer nodig hebben dan ook geen predikant. Een klein aantal in een mega database is genoeg. Vervolgens aanbieden in het netwerk. Wat we meer nodig hebben is actie, dienstbaarheid, samenleven, liefde in de praktijk. Minder samenkomsten en stilzitten. Wees zelf disruptief als mens!

MTP-704x454

Disruptieve kerk

Dan kan er een disruptieve kerk ontstaan. We kunnen er nu voor kiezen om alles wat we graag zouden willen geven aan de wereld beschikbaar kunnen stellen. Denk aan de kerk als een AirBnb: je gebouw, je preek, je inspiratie, je diaconie, je zorg voor vluchtelingen of het klimaat, je kunst, je liederen en gebeden, je rituelen, je mensen, je geloof. Je geeft het weg, biedt het aan op het open speelveld. Sluit je kerkgebouwen en begin een stads- of dorpsklooster met een fluïde netwerk eromheen. Vertel je verhaal! En dan blijkt vanzelf wie je gaan vinden. En geloof me… er waren nog nooit zoveel mensen op zoek naar hoop, zorg, liefde, echte vriendschap, barmhartige oplossingen voor vluchtelingen, inspirerende identiteiten voor leerlingen, aanspreken voorbeelden, kunst en verbeelding, inclusief leven voor verschillende opvattingen, etc etc. Een disruptieve kerk is mogelijk, een andere wereld ook!

Zie mijn blog: Kerk als Exo! Voor exponentiële groei van een organisatie. Als een kerk deze disruptie niet wil kan ze zich mi. beter direct opheffen.

Plaats een reactie